Nie ma nic lepszego niż świeża i zdrowa ryba. A jedną z moich ulubionych jest pstrąg. Tutaj macie przepis według jakiego wychodzi on bardzo smaczny :)

Składniki:

  • pstrąg patroszony 2 szt. (może być z głową)
  • 100g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pół cytryny
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy, czyścimy z łusek i osuszamy. Cebulę kroimy w paseczki i wykładamy na folię aluminiową do pieczenia, sypiemy odrobinę vegety. Masło rozcieramy z solą i wyciśniętym czosnkiem. Wkładamy do środka ryby. Również do środka wkładamy 2 cienkie plasterki cytryny.


Całą rybę sypiemy vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dokładnie zawijamy w sreberko. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie odwijamy sreberko, smarujemy rybę roztrzepanym jajkiem (jeśli zostanie to po prostu resztę wlewamy na ryby) i wkładamy ponownie do piekarnika. Włączamy maksymalną temperaturę i termoobieg i pieczemy kolejne 10-12 minut do uzyskania przypieczonej skórki.

Na talerz przekładam zawsze w sreberku ponieważ z roztopionego masła z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny powstaje pyszny sos w którym można moczyć kawałki ryby. Smacznego :)

Czas przygotowania: 45min

Trudność: 2/5

Koszt: około 12zł

Ilość porcji: dla 2 osób