MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy z okresu: 1.2014

Witajcie!

Co tam dzisiaj wymodziliście na obiad? Ja poszedłem na łatwiznę i ugotowałem zupę meksykańską :)

Jedna z moich ulubionych zup. Przy jej przygotowaniu brudzimy tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenie- nie licząc pochlapanych kafelek w kuchni bo przy robieniu tego dania ślina cieknie jak diabli ;D

Akurat nie miałem w domu przecierów pomidorowych więc dodałem zamiast nich litr soku pomidorowego Hortex- sprawdza się świetnie!

Polecam wszystkim!

Chlebek Pita. Od razu kojarzy nam się z kebabem prawda? Można do niego jednak wpakować wszystko co się lubi. Ja polecam tradycyjnie- z warzywami, usmażoną piersią z kurczaka i ulubionymi sosami. Tutaj przedstawiam przepis na chlebki czosnkowo- ziołowo- paprykowe jednak i bez tych dodatków chlebki są pyszne i można je faszerować smakołykami. Można tak samo dodać inne przyprawy lub zioła i stworzyć swoją ulubioną kompozycję. Sprawdźcie sami :)

Składniki:

  • 250g mąki typ 650
  • 150ml wody
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej drożdże, sól, wciskamy czosnek oraz dodajemy pozostałe składniki. Powoli dodajemy 150ml letniej wody i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy około 7-8 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół i formujemy placuszki o grubości około 1cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 8-9 minut. Do momentu aż chlebki będą się delikatnie złociły. Po wyjęciu (uwaga bo będą strasznie gorące) przecinamy formując kieszonkę i faszerujemy ulubionymi dodatkami- ja wkładam smażonego kurczaka, sałatę, cebulkę i kukurydzę. Polewamy ulubionymi sosami i gotowe :)


 

Czas przygotowania: 20 minut pracy/2h wyrastania ciasta

Trudność: 1/5

Koszt: około 2zł

Ilość porcji: 2 duże chlebki

Witajcie! Cieszy mnie dzisiejsza ilość wizyt :) Dajcie znać gdzie pojawił się mój blog- bo chyba gdzieś musiał skoro jest Was aż tyle :)

Pasta z awokado

Brak komentarzy

Kanapki można jeść nie tylko z serem czy szynką. Ja uwielbiam pasty. Poniżej przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu pastę do chleba z awokado. Pięknie wygląda i jeszcze piękniej smakuje :)

Składniki:

  • 2szt. awokado
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • łyżeczka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i chilli

Przygotowanie:

Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki. Łyżeczką wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. (jeśli awokado jest twarde wystarczy na kilka dni odłożyć je w ciepłe miejsce) Dorzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy ponownie solą, chilli lub pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinę i gotowe. Naprawdę smaczna odskocznia od codziennych kanapek ;) Smacznego!

Czas przygotowania: 10 minut

Trudność: 1/5

Koszt: około 5zł

Ilość porcji: około 200ml


  • Facebook