MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy z okresu: 11.2013

Ciasto marchewkowe

1 komentarz

Witam! Słuchajcie mam coś, co zaskoczy Was wszystkich! Pyszne, szybkie i super łatwe ciasto…marchewkowe! Tak. Takie coś może smakować. Powiem więcej- to nie może nie smakować ;) Kiedyś kupiłem takie ciasto w cukierni i od tamtego czasu wiedziałem, że w końcu zrobię takie samo. I dzisiaj się udało. Dlatego jak najszybciej muszę podzielić się z Wami tą wiedzą ;) Zatem do pracy!

Składniki:

  • 400 ml oleju
  • 30 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 0,5kg startej marchewki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy cukier i jajka. Miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę (taką 35x25cm) smarujemy margaryną i sypiemy delikatnie bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Na koniec sypiemy cukrem pudrem. Smacznego!

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenie

Trudność: 2/5

Koszt: około 10zł

Ilość porcji: blaszka 35x25cm

Witajcie! Dzisiaj założyli mi aparat na dolne zęby- mam już odrutowaną całą szczękę. Teraz byle dwa lata szybko minęły :) W związku z powyższym na kolację raczej tostów zjeść nie mogę :P Potrzebuję czegoś miękkiego ale jogurty czy jakieś papki nie za bardzo do mnie przemawiają. Tak oto powstało jajko faszerowane! Ale nie byle czym. Swojska szynka wędzona (sam wędziłem), cebulka i kawior. Myślę, że to połączenie przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 1 średnia cebulka (biała lub czerwona)
  • 70g szynki wędzonej (lub inna wędlina)
  • 2 łyżeczki kawioru (tutaj dałem czarny ale może być czerwony)
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ja gotuję około 15 minut- jeśli będziecie to robili za długo na około żółtka zrobi się ciemna otoczka. Kroimy jajka wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Do kubka wrzucamy wędlinę, cebulę i żółtka i dokładnie wszystko blendujemy na jednolitą pastę. Dodajemy pieprzu do smaku. Na połówki jajek nakładamy po łyżeczce pasty i dekorujemy czubek odrobiną kawioru. Całe danie przygotować można w kilka chwil a wygląda i smakuje naprawdę świetnie. Dajcie znać co Wy na to!

Czas przygotowania: 20 minut (z gotowaniem jajek)

Trudność: 1/5

Koszt: około 6zł

Ilość porcji: dla 2 osób

Coś szybkiego, prostego i pysznego! To lubię najbardziej. W dzisiejszych czasach, żyjemy tak szybko, że czasami brakuje czasu nawet na jedzenie- a co dopiero na jego przygotowanie. Dlatego takie przepisy należą do moich ulubionych. Często zostaje mi makaron np. z rosołu. Zamiast go wyrzucać, używam go na śniadanie dnia następnego :) Ja dodaje poniższe składniki ale można tam wrzucić praktycznie wszystko co lubicie.

Składniki:

  • ugotowany makaron- około 25dag
  • boczek wędzony
  • kukurydza konserwowa
  • mały pomidor
  • cebula
  • ser żółty
  • przyprawy

Przygotowanie:

Boczek i cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy aż cebulka się zeszkli a boczek zarumieni. Następnie wrzucamy makaron, pokrojonego pomidora i kukurydzę. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy do smaku- ja lubię z ziołami prowansalskimi i papryką. Na ogół solić nie trzeba bo wystarczająco słony jest boczek i ser. Wszystko wykładamy na talerz i sypiemy tartym żółtym serem. Smacznego! :D

 

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność: 1/5

Koszt: około 10zł

Ilość porcji: dla 2

Rostbef smażony

Brak komentarzy

Wydaje się, że wołowina to mięso wymagające nie lada zdolności kucharskich. Nic bardziej mylnego. Najważniejsze, żeby posolić je dopiero przed samym smażeniem- wtedy nie stwardnieje. Na zdjęciu poniżej rostbef z kluskami śląskimi i sosem pieczarkowym. Naprawdę fajne połączenie smaków :)

Składniki:

  • 2 plastry rostbefu
  • oregano
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Do kubka wlewamy 3 łyżeczki oliwy, wsypujemy oregano, słodką paprykę i mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed smażeniem aby uzyskało temperaturę pokojową. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy oliwę, solimy mięso i smażymy na średnim ogniu po 7-8 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości mięsa oraz wysmażenia jakie chcemy uzyskać. Ja lubię średnio/mocno wysmażone. Po wysmażeniu pozostawiamy mięso na patelni na 4-5 minut aby trochę przestygło i złapało odpowiedni smak. I gotowe :) Wcale nie trudne prawda?

 

Czas przygotowania: 45 minut (wcześniej kilka godzin marynowania)

Trudność: 3/5

Koszt: około 15-20zł

Ilość porcji: dla 2

Kluski śląskie

Brak komentarzy

Witajcie! Dawno mnie nie było ale dzisiaj nadrobimy zaległości :) Gdy słyszycie „tradycyjne śląskie jedzenie”, co pierwsze przychodzi Wam na myśl? Właśnie! Kluski śląskie!!! Najczęściej z roladą i modrą kapustą. Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Przepis dostałem od przyszłej teściowej- nie, nie dodawałem do niego jej jadu ;). Okazało się, że zrobienie pysznych kluseczek to zaledwie 5 minut roboty jeśli mamy już ugotowane ziemniaki. Więc do dzieła!

Składniki:

  • 20dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczane)
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy bardzo dokładnie. Gdy są już chłodne wbijamy do nich jajko oraz dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto. Formujemy jedną kluseczkę i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Jak wypłynie na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy i próbujemy czy jest ok. Jeżeli kluska rozpadnie się podczas gotowania należy dodać więcej mąki. I tak testujemy aż do uzyskania idealnego ciasta. Jak ciasto będzie zrobione rolujemy niewielkie kuleczki, ugniatamy je na płasko i robimy dziurkę- obowiązkowo! :) Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy jak wcześniej. Wyciągamy cedzakiem i podajemy z ulubionym sosem.

 

 

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność: 1/5

Koszt: około 3-4zł

Ilość porcji: dla 2 osób


  • Facebook