MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy z okresu: 5.2013

Programy kulinarne mnożą się ostatnio jak grzyby po deszczu. Rzadko je oglądam jednak trafiłem na jeden z nich (chyba jakiś Master Chef czy coś takiego) i uczestnicy mieli tam za zadanie przygotować jajka po benedyktyńsku. Pomyślałem, że warto spróbować a skoro takim kucharzom jak tam nie zawsze to danie wyszło podszedłem do tego jak do nie lada wyzwania. I jak widać na załączonym zdjęciu udało się :) Chyba najtrudniejsze w tym daniu to ugotowanie jajek tak, aby nie wyglądały jak jakaś kometa z żółtka i resztek postrzępionego białka. Jednak trochę wprawy i metodą prób i błędów udało się i to (zmarnowałem tylko 2 jajka :P )

Składniki:

Sos

  • 10dag masła
  • 1 żółtko
  • pół cytryny
  • sól i pieprz

Reszta

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki boczku lub wędliny
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sos. Topimy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do niewielkiego metalowego garnuszka wrzucamy samo żółtko i na najmniejszym gazie (można też nad większym garnkiem z gotującą się wodą) delikatnie je ścinamy cały czas mieszając. Nie możemy dopuścić do zbytniego ścięcia się żółtka bo sos nie będzie płynny. Jak zauważymy że żółtko lekko zgęstniało wlewamy masło, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i wciskamy sok z połowy cytryny. Cały czas mieszamy nad malutkim ogniem aż sos zrobi się lekko gęsty. Odstawiamy gotowy sos na bok.

Do szerokiego garnka wlewamy wodę tak aby było jej około 5-6 cm. Dodajemy 2 łyżki octu i gotujemy na dużym gazie. Do mocno gotującej się wody wlewamy jajko wbite uprzednio do szklanki. Łyżką robimy wir w wodzie aby jajko znajdowało się po środku garnka- wtedy żółtko obtoczy się w białku, które zetnie się na około. Gotujemy jajko około 3 minut- żółtko ma być płynne, białko ścięte. Wybieramy jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć wodę. Kolejno robimy tak samo ze wszystkimi jajkami.

Z chleba tostowego za pomocą szerokiej szklanki wycinamy okrągłe kawałki. Podpiekamy w tosterze lub na patelni. Podsmażamy boczek lub wędlinę. Na powstałych tostach układamy boczek, jajko i polewamy całość sosem.

Mi i mojej dziewczynie bardzo smakuje i na pewno będzie to częste danie śniadaniowe w naszym domu :) Smacznego!

Czas przygotowania: 30min

Trudność: 3/5

Koszt: około 6zł

Ilość porcji: 4

Według mnie dużo smaczniejsze i łatwiejsze niż tradycyjne krokiety. Spróbujcie a nie pożałujecie :)

Składniki:

Naleśniki:

  • 0,5l mleka
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • szczypta soli

Farsz:

  • 0,5kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 30dag sera żółtego
  • pół łyżeczki ostrej papryki, sól, trochę magi

Panierka:

  • 1 jajko
  • szklanka bułki tartej

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki przygotowujemy mieszając wszystkie składniki. Ciasto ma być lejące ale nie za rzadkie. Aby naleśniki były bardziej elastyczne można dodać trochę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Cebule oraz pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż woda z pieczarek wyparuje prawie całkowicie. Przyprawiamy do smaku. Ostrożnie z solą- ser żółty który również będzie w krokietach jest dosyć słony. Jak już wszystko razem zasmażymy odstawiamy do ostygnięcia.

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i sypiemy startym żółtym serem. Zawijamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy całość na rozgrzanej patelni. Smacznego :)

Czas przygotowania: 1h

Trudność: 3/5

Koszt: około 20zł

Ilość porcji: około 8-10 krokietów

Przepis kolegi. Raz spróbowałem i tak posmakowało że robię regularnie.

Składniki:

  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • makaron świderki- 500g
  • słonecznik łuskany prażony- 1 paczuszka
  • oliwki zielone

Przygotowanie:

Makaron gotujemy i studzimy. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy w cienkie paseczki. Do dużej miski wsypujemy makaron, dodajemy pokrojone pomidory, słonecznik i pokrojone na pół oliwki. Kropimy olejem, w którym były pomidory i mieszamy. Gotowe :)

Czas przygotowania: 15min

Trudność: 1/5

Koszt: około 20zł

Ilość porcji: dla 6 osób


  • Facebook