MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy z okresu: 3.2013

Znacie stripsy z KFC? Peeewnie, że znacie :) Każdy je zna. Oto mój przepis na coś podobnego- jednak nie identycznego. Szybkie, proste i smaczne danie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych (takich do mleka)
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, vegeta, papryka słodka, chili, suszone liście pietruszki

Przygotowanie:

Piersi kroimy na paski o szerokości około 2-3cm, przyprawiamy solą i obficie sypiemy słodką papryką, kropimy olejem i przykrywamy. Pozostawiamy na noc w lodówce.

Płatki wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem jak najdrobniej. Dodajemy mąkę, 2 łyżeczki suszonej pietruszki, vegetę i chili. Do talerza wbijamy jajko, delikatnie solimy i mieszamy. Moczymy w nim paski mięsa i następnie panierujemy. Smażymy na głębokim oleju. Smacznego :)

Czas przygotowania: 40min

Trudność: 1/5

Koszt: około 15zł

Ilość porcji: dla 2 osób

Nie ma nic lepszego niż świeża i zdrowa ryba. A jedną z moich ulubionych jest pstrąg. Tutaj macie przepis według jakiego wychodzi on bardzo smaczny :)

Składniki:

  • pstrąg patroszony 2 szt. (może być z głową)
  • 100g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pół cytryny
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy, czyścimy z łusek i osuszamy. Cebulę kroimy w paseczki i wykładamy na folię aluminiową do pieczenia, sypiemy odrobinę vegety. Masło rozcieramy z solą i wyciśniętym czosnkiem. Wkładamy do środka ryby. Również do środka wkładamy 2 cienkie plasterki cytryny.


Całą rybę sypiemy vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dokładnie zawijamy w sreberko. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie odwijamy sreberko, smarujemy rybę roztrzepanym jajkiem (jeśli zostanie to po prostu resztę wlewamy na ryby) i wkładamy ponownie do piekarnika. Włączamy maksymalną temperaturę i termoobieg i pieczemy kolejne 10-12 minut do uzyskania przypieczonej skórki.

Na talerz przekładam zawsze w sreberku ponieważ z roztopionego masła z czosnkiem, przyprawami i sokiem z cytryny powstaje pyszny sos w którym można moczyć kawałki ryby. Smacznego :)

Czas przygotowania: 45min

Trudność: 2/5

Koszt: około 12zł

Ilość porcji: dla 2 osób


  • Facebook