MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy z okresu: 12.2012

Smalec według przepisu mojego dziadka. Do tego świeży chleb i kiszony ogórek.. Niebo w gębie! :)

Składniki:

  • 5 kostek smalcu
  • 20dag mielonej słoniny
  • 20dag łopatki bez kości
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Łopatkę przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin. Pół kostki smalcu topimy w dużym garnku. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy łopatkę. Obsmażamy ze wszystkich stron a później dusimy pod przykryciem około pół godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostały smalec wrzucamy do garnka i wszystko topimy na małym ogniu. Wrzucamy mieloną słoninę. Gdy mięso ostygnie kroimy je w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy i wrzucamy do garnka. Wszystko smażymy razem na małym ogniu około godzinę. 20 minut przed końcem wciskamy czosnek, solimy i pieprzymy. Gdy gotowe przelewamy do słoików i zakręcamy. Ja jem z kiszonym ogórkiem. Smacznego :)

Czas przygotowania: 2h

Trudność: 2/5

Koszt: około 20zł

Ilość porcji: około 1,5 litra

Czasami w życiu faceta, nawet tego lubiącego gotować jest taki dzień, kiedy nie ma ochoty na siedzenie w kuchni a akurat kumple zapowiedzieli się z flaszeczką wyskokowego trunku. Co wtedy? Wtedy przychodzi czas na wyjście awaryjne. Co prawda można uraczyć kumpli paczką chipsów i ogórkiem kiszonym ale.. czyż nie fajnie popija się (oczywiście piwo bezalkoholowe) przy czymś bardziej treściwym? To jest coś, co zrobisz w 20 minut a zasmakuje każdemu :)

Składniki:

  • 6 zupek chińskich pikantnych „Vifon rosół z kury”
  • 10 łyżek majonezu
  • puszka kukrydzy
  • 20dag szynki w plasterkach
  • 2 małe cebule

Przygotowanie:

Makaron kruszymy jak najdrobniej i wsypujemy do dużej miski. 4 przyprawy z zupek (tylko te sypkie) wsypujemy i dodajemy do całości majonezu. Kukurydzę wlewamy razem z wodą. Dodajemy pokrojoną cebulę i szynkę i całość dokładnie mieszamy. Tak zrobiona sałatka musi postać z 3 godziny aby makaron nasiąknął majonezem. Próbujemy i doprawiamy według uznania.

Czas przygotowania: 30min

Trudność: 1/5

Koszt: około 12zł

Ilość porcji: 6-8 osób

Jak powinien smakować rosół? Tak jak smakował u babci :) Próbowałem na różne sposoby aż w końcu doszedłem do tego według mnie idealnego. Nie można ugotować dobrego rosołu z dwóch skrzydełek. Potrzeba tego trochę więcej :) Spróbujcie a nie pożałujecie.

Składniki:

  • porcja rosołowa (cała) lub około 12 skrzydełek kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • liście lubczyka
  • seler- korzeń
  • 4 łyżeczki pietruszki suszonej
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3l wody
  • maga, vegeta, pieprz

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy do niej porcję rosołową lub skrzydełka. wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną marchew i seler, dodajemy magi. Gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Jeżeli damy zbyt duży ogień pojawi się taka szara piana którą należy zebrać łyżką i wyrzucić. Po godzinie wyjmujemy porcję lub skrzydełka (ja skrzydełka później opiekam lub obsmażam- są pyszne). Teraz rosół doprawiamy. Dodajemy czosnek, pietruszkę, pieprz, vegetę i doprawiamy jeszcze trochę magą (ja wrzucam jeszcze jedną suszoną papryczkę chili ale to nie jest konieczne). Gotujemy przez kolejne 20 minut. W osobnym garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. I w ten oto sposób możemy zabłysnąć przy standardowym niedzielnym obiedzie przed rodziną lub znajomymi :D Smacznego.

Czas przygotowania: 1h 40min

Trudność: 2/5

Koszt: około 20zł

Ilość porcji: około 2,5 litra rosołu

Macie czasami dość zwykłej pomidorówki z makaronem?? Ja tak. Dlatego kiedyś spróbowałem zrobić to inaczej i… od tamtej pory nie wyobrażam sobie pomidorówki po staremu :)

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe (jedna drobiowa, 1 wołowa)
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (maga, vegeta, pieprz, papryka ostra)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2 litry wody. Wrzucamy kostki rosołowe, pokrojoną marchewkę i ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe. Pomidory oblewamy obficie wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wycinamy zielone środki i miksujemy blenderem na płynną masę. Wlewamy do garnka. Dodajemy wciśnięty czosnek, doprawiamy do smaku i gotujemy aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

Ta zupa jest o wiele smaczniejsza niż taka z przecieru pomidorowego. Można podawać ze śmietanką- ja tak lubię najbardziej :)

Czas przygotowania: około 1h

Trudność: 1/5

Koszt: około 12zł

Ilość porcji: 6-8

Jedno z moich ulubionych dań. Bardzo łatwe i szybkie. Idealne na domową imprezę. Wystarczy włożyć do piekarnika i co jakiś czas zajrzeć- robi się praktycznie samo a my w tym czasie możemy delektować się jakimś trunkiem w gronie znajomych :)

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • vegeta, słodka papryka

Przygotowanie:

Skrzydełka zawijamy w trójkąty (jak na zdjęciu) i smarujemy oliwą. Posypujemy obficie z obu stron vegetą i papryką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godzinę w temperaturze 160 stopni. Po 30 minutach obracamy na drugą stronę. Ostatnie 15 minut włączamy termoobieg aby przypiec skórkę. Zaglądamy do piekarnika co kilka minut aby nie spiec zbyt mocno.

Czas przygotowania: 1h 10min

Trudność: 1/5

Koszt: około 10zł

Ilość porcji: 10 skrzydełek

Zupa gulaszowa

1 komentarz

Składniki:

  • 25dag karkówki bez kości
  • pół szklanki mąki
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 duże pieczarki
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3l wody
  • przyprawy (pieprz, sól, chili, magi)

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na drobne kosteczki, solimy  i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy na średnim ogniu aż do uzyskania brunatnego koloru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy 4 sztuki ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dodajemy magi, soli, pieprzu oraz pół łyżeczki chili. Paprykę, pomidory oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wody. Na grubej tarce trzemy marchew i pieczarki i również dodajemy do wody. Gdy mięso podsmaży się na brunatno dodajemy je do gotującego się wywaru i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w talarki czosnek. Doprawiamy według uznania.

 

Czas przygotowania: 1h 30min

Trudność: 2/5

Koszt: 25-30zł

Ilość porcji: 6-8

Zupa rybna

Brak komentarzy

Składniki:

  • Filet z morszczuka- 50dag
  • sok pomidorowy- 1litr
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 0,5l wody
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

W sporym garnku z możliwie grubym dnem roztopić masło (uważać, żeby się nie spaliło). Na nie wrzucić zamrożoną rybę i pokrojony (nie musi być drobno) czosnek, podsmażyć chwilę, żeby ryba się rozmroziła. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, wrzucić do gara, dodać soli, zamieszać, zalać sokiem pomidorowym, dolać wody i gotować, aż ziemniaki całkiem zmiękną (a ryba się rozpadnie na kawałki). Wtedy dosypać chili i majeranek, pogotować jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić.

Czas przygotowania: 1h

Trudność: 2/5

Koszt: około 16zł

Ilość porcji: 5-6

Placki ziemniaczane

Brak komentarzy

Szybkie, łatwe i każdy je lubi. Masz ziemniaki w domu to masz obiad :) to największa zaleta placków według tego przepisu :)

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 cebule
  • dwie czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki suszonej pietruszki
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:


Cebulę pokroić drobno i podsmażyć, aż stanie się szklista. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażę cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu – są gotowe, kiedy lekko brązowe z obu stron.

Podawać prosto z patelni. Najlepiej smakują ze śmietanką
Smacznego

Czas przygotowania: 20 min

Trudność: 1/5

Koszt: około 6zł

Ilość porcji: dla 3-4 osób

Sos czosnkowy

Brak komentarzy

Składniki:

  • 5 łyżek majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

Do shakera wlewamy jogurt, dodajemy majonez, pieprz i wciskamy czosnek. Dobrze mieszamy. Najlepszy smak uzyskuje po kilku godzinach od zrobienia.

Czas przygotowania: 5 min

Trudność: 1/5

Koszt: 4zł

Pizza

Brak komentarzy

Prawdziwa włoska pizza to nie milion dodatków ale cienkie ciasto, sos i ser. Reszta to jak sama nazwa wskazuje- dodatki.. Tutaj ciasto i sos smakują jak w prawdziwej włoskiej pizzerii. Gwarantuję :)

Składniki:

Ciasto

  • 25 dag mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody

Sos:

  • średnia cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i ostra papryka

Dodatki (obowiązkowo ser i pieczarki- reszta co kto lubi):

  • 25 dag sera żółtego
  • 5 pieczarek
  • 20 dag boczku
  • pieprz marynowany
  • kukurydza w puszce

Przygotowanie:

Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, olej i rozrobione drożdże. Mieszamy z wodą i ugniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do garnka dajemy 2 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dolewamy zagotowanej wody i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz, oregano, ostrą paprykę i przecier pomidorowy. Solimy do smaku. Gotujemy 3 minuty.

Okrągłą blaszkę smarujemy olejem. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i formujemy z niego koło. Układamy na blaszce, smarujemy porządnie sosem i posypujemy startym żółtym serem. Na ser układamy nasze ulubione dodatki. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach aż ciasto będzie sztywne. Ja podważam szerokim nożem na środku- jak sztywno się podnosi jest OK.

Ja podaję z sosem czosnkowym- przepis TUTAJ

Czas przygotowania: 1h 15min

Trudność: 3/5

Koszt: około 25zł (zależny od dodatków)

Ilość porcji: 2 duże pizze


  • Facebook