MĘSKIE GOTOWANIE

Przepisy szybkie, łatwe i przyjemne. W sam raz dla zapracowanych facetów

Wpisy, których autorem jest Łukasz

Witajcie! Trochę mnie nie było. Niestety praca tak mnie ostatnio zajmuje, że czasu wolnego mam jak na lekarstwo. Gotowaniem musiałem podzielić się z moją połówką i na eksperymenty nie ma szans.. Ale niedziela to dzień, w którym każde zajęcie, które pomaga zapomnieć, że jutro poniedziałek jest super zajęciem i tak oto oglądając mój ulubiony serial przypomniał mi się przepis na świetną przekąskę! Krążki cebulowe! Szybkie, łatwe i super smaczne! Sprawdźcie sami i dajcie znać jak smakowały!

Składniki:

  • pełna szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki bułki tartej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajko i wsypujemy zmieszaną mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach aż ciasto całkowicie się połączy. Cebule obieramy i kroimy w grube (około 0,5cm) plastry. Rozdzielamy na pojedyncze krążki i wrzucamy do miski. Delikatnie solimy. Krążki moczymy w cieście i czekamy aż nadmiar obcieknie, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju 2-3 minuty.

krążki cebulowe

Czas przygotowania: 20 minut

Trudność: 1/5

Koszt: ciężko to policzyć ;)

Ilość porcji: miska krążków

Witajcie!

Co tam dzisiaj wymodziliście na obiad? Ja poszedłem na łatwiznę i ugotowałem zupę meksykańską :)

Jedna z moich ulubionych zup. Przy jej przygotowaniu brudzimy tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenie- nie licząc pochlapanych kafelek w kuchni bo przy robieniu tego dania ślina cieknie jak diabli ;D

Akurat nie miałem w domu przecierów pomidorowych więc dodałem zamiast nich litr soku pomidorowego Hortex- sprawdza się świetnie!

Polecam wszystkim!

Chlebek Pita. Od razu kojarzy nam się z kebabem prawda? Można do niego jednak wpakować wszystko co się lubi. Ja polecam tradycyjnie- z warzywami, usmażoną piersią z kurczaka i ulubionymi sosami. Tutaj przedstawiam przepis na chlebki czosnkowo- ziołowo- paprykowe jednak i bez tych dodatków chlebki są pyszne i można je faszerować smakołykami. Można tak samo dodać inne przyprawy lub zioła i stworzyć swoją ulubioną kompozycję. Sprawdźcie sami :)

Składniki:

  • 250g mąki typ 650
  • 150ml wody
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy do niej drożdże, sól, wciskamy czosnek oraz dodajemy pozostałe składniki. Powoli dodajemy 150ml letniej wody i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy około 7-8 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół i formujemy placuszki o grubości około 1cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 8-9 minut. Do momentu aż chlebki będą się delikatnie złociły. Po wyjęciu (uwaga bo będą strasznie gorące) przecinamy formując kieszonkę i faszerujemy ulubionymi dodatkami- ja wkładam smażonego kurczaka, sałatę, cebulkę i kukurydzę. Polewamy ulubionymi sosami i gotowe :)


 

Czas przygotowania: 20 minut pracy/2h wyrastania ciasta

Trudność: 1/5

Koszt: około 2zł

Ilość porcji: 2 duże chlebki

Witajcie! Cieszy mnie dzisiejsza ilość wizyt :) Dajcie znać gdzie pojawił się mój blog- bo chyba gdzieś musiał skoro jest Was aż tyle :)

Pasta z awokado

Brak komentarzy

Kanapki można jeść nie tylko z serem czy szynką. Ja uwielbiam pasty. Poniżej przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu pastę do chleba z awokado. Pięknie wygląda i jeszcze piękniej smakuje :)

Składniki:

  • 2szt. awokado
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • łyżeczka majonezu
  • szczypta soli, pieprzu i chilli

Przygotowanie:

Awokado kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki. Łyżeczką wydrążamy miąższ i przekładamy do blendera. (jeśli awokado jest twarde wystarczy na kilka dni odłożyć je w ciepłe miejsce) Dorzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy ponownie solą, chilli lub pieprzem. Wstawiamy do lodówki na godzinę i gotowe. Naprawdę smaczna odskocznia od codziennych kanapek ;) Smacznego!

Czas przygotowania: 10 minut

Trudność: 1/5

Koszt: około 5zł

Ilość porcji: około 200ml

Chcecie banana? Je Je!! Zjecie banana? Je Je!! ;) Lubicie banany? Ja bardzo. Najlepiej smakują mi takie zielonkawe. Tutaj przedstawiam przepis na banany smażone. Jadłem je kiedyś w jakimś hotelu. Naprawdę bardzo ciekawe połączenie smaków a przygotowanie tego dania jest super łatwe i szybkie. Jeśli chcecie kogoś zaskoczyć niecodziennym deserem jest to przepis w sam raz :)

Składniki:

  • 3 banany
  • pół cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 śliwki węgierki (opcjonalnie)
  • cynamon
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Na patelni topimy masło. Wsypujemy cukier i na małym ogniu karmelizujemy całość. Gdy zrobi się już karmel dodajemy sok z połówki cytryny (uwaga może delikatnie pryskać) i mieszamy powstały sos przez 30 sekund. Banany kroimy wzdłuż i wkładamy na patelnię. Przyprawiamy cynamonem. Podsmażamy przez 2 minuty z jednej a później z drugiej strony. Jeżeli robimy opcję ze śliwkami to kroimy je w ósemki i podsmażamy razem z bananami. Po usmażeniu całości delikatnie wyjmujemy całość na talerz i polewamy powstałym przy smażeniu sosem. Można podawać z bitą śmietaną.

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność: 2/5

Koszt: około 4zł

Ilość porcji: dla 2 osób

Ciasto marchewkowe

1 komentarz

Witam! Słuchajcie mam coś, co zaskoczy Was wszystkich! Pyszne, szybkie i super łatwe ciasto…marchewkowe! Tak. Takie coś może smakować. Powiem więcej- to nie może nie smakować ;) Kiedyś kupiłem takie ciasto w cukierni i od tamtego czasu wiedziałem, że w końcu zrobię takie samo. I dzisiaj się udało. Dlatego jak najszybciej muszę podzielić się z Wami tą wiedzą ;) Zatem do pracy!

Składniki:

  • 400 ml oleju
  • 30 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 0,5kg startej marchewki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do oleju dodajemy cukier i jajka. Miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę (taką 35x25cm) smarujemy margaryną i sypiemy delikatnie bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut. Na koniec sypiemy cukrem pudrem. Smacznego!

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenie

Trudność: 2/5

Koszt: około 10zł

Ilość porcji: blaszka 35x25cm

Witajcie! Dzisiaj założyli mi aparat na dolne zęby- mam już odrutowaną całą szczękę. Teraz byle dwa lata szybko minęły :) W związku z powyższym na kolację raczej tostów zjeść nie mogę :P Potrzebuję czegoś miękkiego ale jogurty czy jakieś papki nie za bardzo do mnie przemawiają. Tak oto powstało jajko faszerowane! Ale nie byle czym. Swojska szynka wędzona (sam wędziłem), cebulka i kawior. Myślę, że to połączenie przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 1 średnia cebulka (biała lub czerwona)
  • 70g szynki wędzonej (lub inna wędlina)
  • 2 łyżeczki kawioru (tutaj dałem czarny ale może być czerwony)
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ja gotuję około 15 minut- jeśli będziecie to robili za długo na około żółtka zrobi się ciemna otoczka. Kroimy jajka wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Do kubka wrzucamy wędlinę, cebulę i żółtka i dokładnie wszystko blendujemy na jednolitą pastę. Dodajemy pieprzu do smaku. Na połówki jajek nakładamy po łyżeczce pasty i dekorujemy czubek odrobiną kawioru. Całe danie przygotować można w kilka chwil a wygląda i smakuje naprawdę świetnie. Dajcie znać co Wy na to!

Czas przygotowania: 20 minut (z gotowaniem jajek)

Trudność: 1/5

Koszt: około 6zł

Ilość porcji: dla 2 osób

Coś szybkiego, prostego i pysznego! To lubię najbardziej. W dzisiejszych czasach, żyjemy tak szybko, że czasami brakuje czasu nawet na jedzenie- a co dopiero na jego przygotowanie. Dlatego takie przepisy należą do moich ulubionych. Często zostaje mi makaron np. z rosołu. Zamiast go wyrzucać, używam go na śniadanie dnia następnego :) Ja dodaje poniższe składniki ale można tam wrzucić praktycznie wszystko co lubicie.

Składniki:

  • ugotowany makaron- około 25dag
  • boczek wędzony
  • kukurydza konserwowa
  • mały pomidor
  • cebula
  • ser żółty
  • przyprawy

Przygotowanie:

Boczek i cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy aż cebulka się zeszkli a boczek zarumieni. Następnie wrzucamy makaron, pokrojonego pomidora i kukurydzę. Wszystko podsmażamy i przyprawiamy do smaku- ja lubię z ziołami prowansalskimi i papryką. Na ogół solić nie trzeba bo wystarczająco słony jest boczek i ser. Wszystko wykładamy na talerz i sypiemy tartym żółtym serem. Smacznego! :D

 

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność: 1/5

Koszt: około 10zł

Ilość porcji: dla 2

Rostbef smażony

Brak komentarzy

Wydaje się, że wołowina to mięso wymagające nie lada zdolności kucharskich. Nic bardziej mylnego. Najważniejsze, żeby posolić je dopiero przed samym smażeniem- wtedy nie stwardnieje. Na zdjęciu poniżej rostbef z kluskami śląskimi i sosem pieczarkowym. Naprawdę fajne połączenie smaków :)

Składniki:

  • 2 plastry rostbefu
  • oregano
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Do kubka wlewamy 3 łyżeczki oliwy, wsypujemy oregano, słodką paprykę i mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed smażeniem aby uzyskało temperaturę pokojową. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy oliwę, solimy mięso i smażymy na średnim ogniu po 7-8 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości mięsa oraz wysmażenia jakie chcemy uzyskać. Ja lubię średnio/mocno wysmażone. Po wysmażeniu pozostawiamy mięso na patelni na 4-5 minut aby trochę przestygło i złapało odpowiedni smak. I gotowe :) Wcale nie trudne prawda?

 

Czas przygotowania: 45 minut (wcześniej kilka godzin marynowania)

Trudność: 3/5

Koszt: około 15-20zł

Ilość porcji: dla 2


  • Facebook